Evidence a vykazování původu lihovin
v ekonomickém systému CÉZAR®
Návod na evidenci a vykazování původu a prodeje lihovin
(od verze 18.1)
(od verze 18.1)
Komfortní varianta s tiskem povinných údajů přímo na daňové doklady
Následující návod je pouze jedno z možných řešení, jak se vypořádat s nařízením vlády ze dne 26. září 2012, kterým se stanovuje formulář dokladu o původu některých druhů lihu, destilátu a některých druhů lihovin, vyšlé ve sbírce zákonů č. 317/2012, dle právě dostupných informací a poznatků a není v žádném případě závazný.
1. Nový evidovaný údaj o množství etanolu
Na kartě zboží v některém z prvních čtyř volných údajů založte nový údaj pro evidenci "100% etanolu v litrech" a do takto založeného údaje na skladových kartách s lihovinami, na které se vztahuje příslušné nařízení vlády, vyplňte příslušné hodnoty.
2. Evidence šarží prodávaného zboží
Šarže lze zadávat buď do volných údajů nebo je doporučujeme evidovat jako jednotlivé podkarty zboží.
3. Další povinně evidované a vykazované údaje
Pro evidenci údajů "kategorie lihoviny" a "velikost spotřebitelského balení vč.% obsahu alkoholu" založte další volné údaje u zboží. Do nově založených údajů na příslušných skladových kartách s lihovinami, na které se vztahuje příslušné nařízení vlády, pak vyplňte ke každému zboží příslušné hodnoty.
4. Nastavení tisku povinných údajů na faktury, dodací listy nebo velké prodejky
V Menu Konfigurace / Nastavení tisku dokladů vyberte nastavení tisku faktur, dodacích listů nebo velkých prodejek a na příslušném formuláři stiskněte F6-Oprava, zde zvolte volbu “3. sloupce tuzemského dokladu”, dále “1. Nastavení sloupců základních řádků”. V následující nabídce zapněte ve volbě “F. Volné údaje” potřebné sloupce ("kategorie lihoviny", "velikost spotřebitelského balení vč.% obsahu alkoholu" atp.) a v nabídce “W. Volné údaje x množství” zcela nový součtový sloupec - tedy sloupec "100% etanolu v litrech". Do patičky dokladu pak zadejte text ve smyslu formuláře 3b Prohlášení provozovatele potravinářského podniku.
Po tomto nastavení stačí již jen začít tisknout faktury, dodací listy či velké prodejky tak, jak jste zvyklí a tyto doklady již budou obsahovat všechny náležitosti požadované ve formulářích 3a a 3b.
Složitější varianta s vykazováním pomocí následných samostatných sestav
a evidencí (návod pro starší verze 17.0)
a evidencí (návod pro starší verze 17.0)
1. Nový evidovaný údaj o množství etanolu
Na kartě zboží v některém z prvních čtyř volných údajů založte nový údaj pro evidenci "100% etanolu v litrech" a do takto založeného údaje na skladových kartách s lihovinami, na které se vztahuje příslušné nařízení vlády, vyplňte příslušné hodnoty.
2. Evidence šarží prodávaného zboží
Šarže lze zadávat buď do volných údajů nebo je doporučujeme evidovat jako jednotlivé podkarty zboží.
3. Další povinně evidované a vykazované údaje
Pro evidenci údajů "kategorie lihoviny" a "velikost spotřebitelského balení vč.% obsahu alkoholu" založte další volné údaje u zboží. Do nově založených údajů na příslušných skladových kartách s lihovinami, na které se vztahuje příslušné nařízení vlády, pak vyplňte ke každému zboží příslušné hodnoty.
4. Zavedení samostatného sortimentu zboží pro Lihoviny
Doporučujeme zavést sortiment "Lihoviny" a zadat je na příslušné skladové karty.
5. Příprava sestavy pro formulář 3a nebo 3b
Je předpoklad, že každému odběrateli uskutečníte v jeden den maximálně jeden prodej lihovin. Požadovanou sestavu, která může do jisté míry suplovat formuláře 3a a 3b sestavíte například takto: Menu Informace / Analýzy a hodnocení Zboží a obalů / Soupisky zboží / Prodané zboží. Zde zaškrtnete "filtrovat odběratele", dále vyberete volbu "Zboží dle filtru" a vyberete/nadefinujete filtr, který vyfiltruje právě lihoviny. Následně vyberete odběratele a zadáte dnešní datum. Systém Cézar vytvoří sestavu dnes prodaných lihovin vybranému odběrateli.
6. Tisk sestavy nebo uložení do PDF dokumentu
Před tiskem výkazu (F5) vyberete potřebné sloupce (název lihoviny, kategorii lihoviny, číslo šarže/datum výroby, velikost spotřebitelského balení vč.% obsahu alkoholu, množství ks, množství v litrech 100% etanolu) a do názvu sestavy zadáte text ve smyslu: 3b Prohlášení provozovatele potravinářského podniku... Takto vytvořenou sestavu je možné poslat na tisk na tiskárnu u níž jste máte nadefinovanou hlavičku a patičku obsahující název, IČO a adresu vaší firmy dle požadavků formuláře 3b. Sestavu lze také uložit do PDF dokumentu nebo ji rovnou odeslat emailem nebo uložit na vaše internetové stránky.